5 Mayıs 2015 Salı

Hıdırellez Bayramı / Hıdrellez Günü

Hıdırellez Bayramı / Hıdrellez Günü  ( Fotoğraf: Lale Festivalinden )
(Lale festivalinden çektiğimiz bir kare, konu ile alakalı olmasada alıntı gül olacağına çektiğimiz lale olsun dedim)

Herkese merhabaa ^-^, bildiğiniz gibi Hıdırellez günü geldi çattı. Kimisi inanır kimisi inanmaz ama çevremde kim olursa olsun beraberinde benimde yaptığım birşey. Hıdırellez günü nedir ? diyenler için ; İnanışa göre iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın İlyas peygamberle buluştuğu 6 Mayıs, bir bayram olarak binlerce yıldır kutlanıyor.İnsanlar Hıdırellez gününde kimi ateş yakıp üzerinden atlıyor, kimisi güle dileğini yazıp asıyor, kimisi gul dibine dileğini yazdığı kağıdı gömüyor, kimisi kibrit çöplerinden isteklerini gül dibine çiziyor,kimisi isteklerinin resimlerini pencereye asıyor, kimisi ise dileğini kağıda yazıp denize atıyor vs. vs. bir sürü kutlanış biçimi var ve bu şekilde bunları yaparak dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Ben genelde her sene aynı şekilde yapıyorum, kağıtlara yazıp hem gül dibine ekiyorum hemde kibritlerle gül dibine isteklerimi çiziyorum. Kibritlerle çizmek derken mesela araba istiyorsanız kibritleri kırıp birleştirip araba şekli yapıyorsunuz örneğin. Belki bu sene ayrıyetten isteğimi kağıda yazıp denizede atabilirim. Bilmem ki. ^-^ Ama bunların hepsinin neredeyse ayrı ayrı zamanları ve detayları var, normalde hıdırellez günü 5 Mayıs akşam ezanı ile 6 Mayıs ikindi ezanına kadar sürüyor ama ateşin yakılacağı zamanlar falan daha farklı oluyor diye biliyorum ama daha detayıını bilmiyorum, ben genelde ikindi vakti ezan okunurken hem kibritle bişeyler çizip gül dibine koyuyorum hemde kağıda isteklerimi yazıp gül dibine gömüyorum. Bilmeyene bu konuyu anlatmak, bilene hatırlatmak istedim çünkü ben bi sene öyle unutup kaçıtrdığım oldu. İnternette okuduğuma göre bugün erzakların,cüzdanların vs. ağzı açık bırakılırmış bereket gelsin diye, böyle yazıyor. Hatta gül ağacının altına para gömüp ertesi günü geri alınırmış, ben bunları hiç duymamıştım mesela. ^-^

Ee siz inanıyor musunuz? Eğer Hıdrellez Gününü kutluyorsanız hangi yöntemle dilek diliyorsunuz. Daha detaylı bir şekilde birşeyler anlatıp benide aydınlatabilirsiniz. ^-^ Fotoğrafları Lale festivalindeyken çekmiştik, Lale Festivali hakkındaki yazıma yetiştirememiştim bu fotoğrafları burda kullanmak istedim, Lale festivali hakkındaki yazımıda güncelledim. Okumadıysanız okumak için buraya tıklayabilirsiniz. :)

Hıdırellez Bayramı / Hıdrellez Günü  ( Fotoğraf: Lale Festivalinden )
Renkleri,görünüşleri bir harika değil mi ?? ^-^

Yazılarımı beğeniyorsanız ve kaçırmak istemiyorsanız sağ taraftaki bu siteye katılın butonuna veya buraya tiklayin.  :)Bu yazı hakkındaki yorumlarınızı,görüşlerinizi, sorularınızı merakla bekliyorum. :)

Bana Ulaşabileceğiniz Başka Adresler;
TWITTER için :
twitter.com/YasminDelrey
INSTAGRAM için :
Instagram.com/sanatinsaklisirlari
GOOGLE PLUS için : plus.google.com/u/0/+YasminDelRey/posts
GMAİL için : yasmindelrey@gmail.com
YOUTUBE KANALI için : http://www.youtube.com/channel/UCjTzVEOKxVttOkDgB1nXaqg

Yazimi okudugunuz ve ziyaretiniz icin cok tesekkur ederim.


Sevgilerle Yasmin DelRey / Yasmin'le Herşeyden Biraz

2 yorum:

  1. Bunlar eski Türk gelenekleri ve batıl inançlar olarak biliyorum. sadece hıdırellez günü çiçek ot felan dalından koparılmayacağını biliyorum. Onun haricinde pek bir bilgim yok :) peki siz önceki yıllarda hani dilek felan tuttum demişsiniz ya gerçekleşti mi acaba dilekleriniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bende düşündüm batıl olması mantıkı gelmedi değil, normalde batıl inançlara inanmam ama.. *-* Neyse :D , ben yazıklarım,çizdiklerim genelde çok uçuk şeyler olmuyor mesela 'uçak' almak çok uçuk birşey, ben olabilecek şeyler üzerine yazıyorum mantık çerçevesinde. Buyüzden gerçekleştiği oldu, gerçekleşmediğide oldu çünkü ister istemez uçabiliyorum :D , mesela çok yıllar (10 sene önce falan) önce ablam araba çizmiş araba alınmış. Tanıdığımız mesela hıdırellezde bebek çizmiş, bir sonraki hıdırellezde bebeği kucağındaymış. ^-^ Yorumunuz için çok teşekkür ederim :*

      Sil

Bumerang - Yazarkafe
back to top