4 Ağustos 2014 Pazartesi

Üniversite sınavına hazırlananlara ÖNERİLER - Neye nekadar çalışmalı?

Merhaba arkadaşlar, bende bu sene üniversite sınavına girdim ve istediğim yeri kazandım. Elbette çevrenizden bir sürü şey duyup,dinliyor vede öğreniyorsunuz. Ama bu sene bu deneyimi yaşamış birinden öğütler almak sizin için daha yararlı olacağını düşünüyorum. Umarım Faydası olur. :)

Yazın çalışmaya başlamanız her konuyu yetiştirebileceğinizi gösterir ama başta çalıştığınız konuları unutabilirsiniz. Ben yazın hiç çalışmamıştım fakat bir sürü çalışan arkadaşım vardı ve boşu boşuna zaman harcadıkları için yakınıyorlardı. Tabi çalışmadan çalışmaya değişir. Ama size bir tavsiyem varki yazın çalışacaksanız kendinizi hızlandıracak şeyle, paragraf soruları çözün. Bu unutulmayacak tek şey ve gerçekten hızlı olmak bu sınavda çok önemli. Her Halükarda günde sadece 10 paragraf sorusu çözmek sizi binlerce kişinin önüne geçirir.

Ben sayısaldım ve en baştan beri konuları yetiştiremeyeceğimi biliyordum. Ygsdeki konuları bitirsemde lys de hiç biyoloji ve kimya çalışmadım diyebilirim. Hemde hiç. Şahsen ben 6 ay ygs 3 ay lys çalışanlardanım.

SİZİ KURTARACAK İPUCU, YAPILAN EN BÜYÜK YANLIŞ!
%40 etkileyen ygs ye 6 ay , %60 etkileyen lys 3 ay neden çalışılır ki? Mantıklı mı? Değil.

Arkadaşlar, 3 ayınızı ygs ye 6 ayınızı lys ayırın. LYS konuları kesinlikle yetişmiyor. Ayrıyetten ygs den çıkınca kocaman bir pişmanlık sarıyor sizi, neden bukadar vakit ayırdım diye. Bide ygs okadar etkilemezken çok çalışmak mantıksız. Herşeyi LYS belirliyor, ygs de 100 binde olan bir arkadaşım rahatlıkla 15binde yükseldi. 

Sizin bu sınavda yapıcağınız en büyük hata ygs ye çok yüklenmek olur. Ygs de yapmanız gereken en önemli şey türkçe ve matematiktir nerdeyse her alan için. Türkçe zaten can simididir. Diceksinizki Lysde 5 ders varsa Ygs de 7-8 den fazla neden ygs ye çok çalışmayalım? Neden biliyomusunuz, çünkü lys deki o 5 ders ygs deki o 8 dersten çok daha fazla puan getiriyor.

EN ÖNEMLİ İPUCULARDAN BİRİDE ;
Size en çok puan getiren derslere yönelin. Lys de ben hiç kimya ve biyoloji çalışmadım çünkü bana sıfır virüllü bir puan getiriyodu onun yerine 2 puan getiren fiziğe çalışmam mantıklı değilmi? düşünsenize 1 fizik sorusu 4 biyoloji sorusuyla eş değerse ben neden biyolojiyle zaman harcayayım?

Takıldığınız yapamadığınız konuları GEÇİN, zaman kaybetmeyin..

Ayrıca Matematikteki Türev ve integralden çok soru çıkıyor yaklaşık 11-12 soru falan çıkıyor. Matematikte en fazla soru çıkan konulardır bunlar. Benim en iyi dersim matematikti ve en çok puan getiren derste buydu, buyüzden bu iki konuya çok iyi çalıştım. AMA TAVSİYEM İNTEGRALE ÇOK YÜKLENMEYİN BİLE. Türev, integrale göre daha kolay mutlaka yaparsınız bi soruda olsa, ama integrale biraz daha fazla zaman harcamak gerekiyor. Ben anlamıştım ve gayette çözüyordum ama baya zamanımı yemişti. ama sınavda ne oldu tahmin edin. İNTEGRALİ YETİŞTİREMEDİM. Çözümleri okadar uzun oluyor ki soruların , integrale zor geldim ve dakikalar integrali çözmeme yetmedi. Kısacası bütün emeğim zamanım boşa gitti.

Bu yüzden KESİN yetiştirebileceğinizi düşünüyorsanız integrale yoğunlaşın. Ben ağır çözdüm diye başıma gelmeyen kalmadı :(

Neyse, o kadar çok sunum dinlemiştim ki okadar çok bilgi varki bu hazırlanma konusunda hepinizin sorularını bekler, istekle cevaplarım .. :)

Sevgilerle..

9 yorum:

  1. Merhaba ben Dil-3 te bir bolum istiyorum. Ancak Dil-3 için ygs daha onemliymis. Hatta o kadar onemli ki lys5ten daha etkili oluyor.. peki sizce neden boyledir? Ayrica ben ygsye mi agirlik vermeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba @KkabSghinAh dil-3 ün meslek alanları demekki ygs konularıyla seçiciliği sağlıyor.Yani dil-3 ün meslek alanları ygsdeki puanagöre eleme yapıyor, buda demek oluyorki seninde dediğin gibi lys5ten daha önemli ve tabiki ozaman ygs ye önem vericeksin:) ama tabiki lys yi aksatmadan. Eğer ygs ne çok çok fazla güveniyosan lysyi fazla kasmayabilirsin ama hiçbirgüvencen yok. Mesela ben lys de matematik,geometri,kimya,biyoloji ve fiziğe girdim ya. Matematiğime çok güveniyordum bana en çok puan getirenlerse matematik fizik ve geometriydi. Buyüzden sadecebu 3 derse çalıştım. Biyoloji ve kimyya hiç bakmadım sınavda ise yarısını yapabildim ama çoğu yanlış çıktı :D Yani kısacası sana fazla puan getirenlere çok daha fazla yüklen ben öyle yaptım ve amacıma ulaştım. 10 biyoloji doğrusu yapmaya çalışcağıma 3 mtematik dogrusu yaparım daha mantıklı değilmi?

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben sınava ts1 den girmeyi planlıyorum. Planıma göre matematiğe çalışmaya yarın başlayacağım. Bugün ilk deneme sınavımı oldum ve 322 puan aldım sizce çok mu düşük? Ne kadar yükseltebilirim bu puanı? Matematik netim 4.75'ti....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir sözele göre matematik netin normal hatta iyi bile heleki matematiğe çalışmaya yeni başlayacaksan mutlaka iyi bir artış gösterirsin. Başlangıca göre bence hiç küçümsenecek bir puan değil 322. Çok düşük değil, düşük bile değil yani senin sorduğun soruya göre .. Benimle karşılaştıracak olursak ben normal ygs sınavında bile okadar yapamadım. Lys kurtardı beni ama kendi istediğin bölümün puanına göre düşükse, nekadar düşük diye sormam gerek sana. Ama ygsye fazla yorma kendini lys ye adam akıllı çalışırsan zaten çok büyük yükseliş gösterirsin. Şuan seninkapasiteni yada çalışma taktiğini bilmediğim için nekadar yükselteceğini bilemiyorum ama okuduğum ve duyduklarıma göre 100 puan arttırmanın çok zor olduğunu söylüyorlar. Ama bu söylediğim puana göre değişir mesela barajı geçemeyecek durumda bi insan 100 puanıda aşabilir çünkü bildiğin gibi kolay orta ve zor seviyelerde sorular var kolayları yaparak orta seviyedeki sorulardanda biraz yaparak rahatlıkla 140 puandn 240 a çıkabilir. Ama bu senin için söz konusu olmayabilir. Neden ? Çünkü sen zaten kolay soruları ve hemen hemen çoğu ort seviyedeki soruları yapıyosun. puanını yükseltmek için yapman gerek zor seviyedeki soruları çözmek ki adından belli zor daha detaylı sorular buyüzden senin puanın yükseldikçe net yani puan arttırman gittikçede zorlaşacak. Umarım anlatabilmişimdir ve yardımcı olabilmişimdir :) Bir sorun olursa bekliyorum :)

      Sil
    2. İlginiz için teşekkür ederim :) İstediğim yerin taban puanı 450. Bu yüzden biraz düşündürdü bu sonuç beni. LYS konusunda da sayısalcılara göre daha rahat olacağımı düşünüyorum ama yine de bayramın ardından edebiyat çalışmaya başlayacağım. Şu an matematiğe ağırlık vermem gerektiğini düşünüyorum. Bu arada sizin puanlarınız/sıralamanız nasıldı acaba?

      Sil
    3. Yazdiklarina gore bana caliskanmissin gibi geliyor buyuzden yapilamayacak bi puan degil gibi. Bencede zaman ve konulari yetistirme bakimindan rahat olucagini bende dusunuyorum benim resmen hic calismadigim dersler vardi. Ygsde hayal kirikligi yasadim okulda 300 altina dusmezdim bana gore iyi puan geliyordu ama gerceginde oyle olmadi sok olmustum. Ygsde 180 bindeydim lysde 104bine cekebildim. Lysden sona yani son sonucda allahtan 300 un ustundeydim, ygs basimi yakmadi degil :) bu arada demryi unutuyodum puanlara takili kalma onemli olan siralama aslinda. Turkiye genelimde sinavlaruda kacirma..

      Sil
    4. Sıralamanın önemli olduğunun farkındayım ama şu anda sıralama adına hiçbir şey düşünemiyorum, dersanemde 165 öğrenci katılıyor sınava bununla hiçbir şeyi ölçemem heralde.Yardımın için teşekkürler, aklıma takılan bir şey olursa seni ara sıra bu konularda rahatsız edebilirim :)

      Sil
    5. Ocak ayindafalan guvenderin turkiye geneli sinavi oluyo zamani gelince duyarsin zaten, istedigin universitenin siralamasinin kac olduguna bakmayi unutma, herzaman bekliyorum bunun icin burdayim:)

      Sil

Bumerang - Yazarkafe
back to top