25 Mart 2014 Salı

YGS Sınavı Hakkında Merak Edilenler

Bildiğiniz gibi 23 Mart 2014 Pazar günü yapılan YGS'nin bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Peki ya YGS nedir ? 
YGS (açılımı Yüksek öğretime Geçiş Sınavı), lise son sınıf öğrencilerin üniversiteye geçmek için girdikleri , girmeleri gerektiği ilk sınav. 40 türkçe , 40 sosya, 40 matematik, 40 fen sorusu olmak üzere toplamda 160 sorudan oluşan bu deneme için 160 dakika verilmektedir. Baraj 180 puan olup bu puanı geçenler LYS sınavına girmeye hak kazanacaktır. Ygs de sayısal,eşit ağırlık ve sözeller için toplamda 6 türde puan çeşidi vardır bunlardan birinde bile 180 puanı geçerseniz barajı gemiş olursunuz. Her dört yanlış bir doğruyu götürmektedir.

YGS nasıl geçti?
Ben de ygs ye girdim, sayısal öğrencisiyim. Matematikte zorlandım, sosyal çözmeye maalesef vaktim yetişmedi. Birçok öğrencide aynı sorunları paylaşıyor. Sosyal dersinde lys konuları içerdiğini söyliyen öğrenciler sosyalin gerektiğinden daha zor olduğunu söylüyor. Türkçe paragrafları geçen seneye nazaran daha kısa fen dersi ise daha kolaydı. Bu sene matematik ortalamaısnın çok düşeceği söyleniyor.

YGS soruları verilecek mi?
ÖSYM daha önce 160 sorudan oluşan ygs denemesinin sadece %10 unun (16 soru) paylaşılıcağını çünkü bu soruların daha sonra başka amaçlarla değerlendirileceği hakkında bilgi vermişti. Ygs öncesi sınavın Ölçme kabiliyeti yüksek bir deneme olduğunuda söylemişti, bu da demek oluyorki sınavın ortalama düzeyden daha zor olup seçiçi soruların bulunmasıyla eleyici bir sınav olacağını resmen belirtmişti. Sınavdan sonra 160 soruluk ygs nin %20 si ÖSYM tarafından (32 soru) paylaşıldı ve soruların tamamının yayınlanmayacağını tekrar dile getirdi 

YGS soruları çalındı mı?
Hiç kimsenin tabi ki net bir bilgisi olmadığı için bunun hakkında kimse kesn bir yargıya varamaz. Ösym nin verdiği sorular dışındaki soruların internete düşmesi soruların çalındığı iddia sını ortaya atılmasına sebep oldu. Gerçek şu ki öğretmenlerin bir kısmı sorular yayınlanmayacağı için YGS sınavına girip akıllarında kalan soruları derleyip cevaplarıyla öğrencilere sunarak hem kendi hemde öğrencilerin merakını gidermiş oldu. Kısacası şuan internette, forumların içerisinde soruların çoğuna yada tümüne ulaşabilirsiniz.

YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?
Ösym, ygs sonuçlarının 1 hafta içerişsnde açılancağını hatta öyle bir gündeki bizim şaşıracağımızı dile getirmişti. Çarşamba günü sonuçların açıklanması bekleniyor.

YGS den sonra ne olcak?
Ygs den sonra öğrenciler kendi alanının sınavı olan 2 LYS sınavına girecek. Lys sınavları haziranda olmakta, yetenekten üniversiteye girecek öğrencilerin lys girmeleri gerekmemektedir.LYS hakkındaki daha fazla bilgiyi Haziran da dile getireceğim.

YGS ye girmiş olan herkese geçmiş olsun diyorum, hayırlısıyla hepimizin üniversiteye girmesi nasip olur inşallah.


Bloğumu takip etmeyi arada göz atmayı unutmayın ^-^ 




Sevgilerle Yasmin DelRey...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe
back to top